BLOG: MIJN EERSTE GEBOORTEREPORTAGE

 

Lieve mensen,

 

Nadat ik een aantal weken geleden benaderd werd voor een newbornshoot raakte wij in een aangenaam gesprek. De mama in spe gaf aan dat haar vriendin de bevalling kwam fotograferen waarop ik als de grootste flapuit heel enthousiast reageerde dat wanneer haar vriendin zou afhaken, ik de bevalling graag zou willen fotograferen! Na het gesprek bedacht ik mij pas wat ik had gezegd, zou ik dit kunnen ondanks dat ik zelf twee maal ben bevallen? Maar wees eerlijk alle moeders onder ons, in welke wereld leef je op het moment van bevallen! Ik kan mij weinig van de uren ervoor meer herinneren. Zou ik een potje mee gaan staan huilen? Zou ik overeind blijven?? Het spookte door mijn hoofd. 

 

Een week na ons telefoongesprek kwam het telefoontje dat ik de bevalling mocht fotograferen. Ondanks mijn vraagtekens zei ik enthousiast “JA!”. Mijn telefoon lag een week voor de uitgerekende datum netjes op mijn nachtkastje en overdag ging hij overal mee naar toe. Ook stonden al mijn spullen klaar om in de auto te springen. Op de uitgerekende datum kreeg ik een appje vroeg in de ochtend dat het die dag wel eens kon gaan gebeuren! Mijn hart sloeg over en ik raakte lichtelijk in de stress, het ging gebeuren! Na voortdurend contact te hebben gehad over de voortgang, werd na een poosje duidelijk dat het voorweeen waren en dat het ook zomaar nog dagen kon duren. De eerste dagen durfde ik amper de deur uit te gaan, maar na 3 dagen hebben we het los gelaten en ben ik weer volop in de shoots beland. 

 

Gisterochtend 6.30u, anderhalve week later, kreeg ik het telefoontje! De vliezen waren gebroken en de weeen waren goed op gang. Ik sprong uit bed, Eduard zat verstijft overeind en moest nog even beseffen waarom zijn vriendin als een haas liep rond te stuiteren. Ik denk dat ik nog nooit zo snel op aarde ben beland en in de auto zat. Het uur rijden leek een eeuwigheid te duren en de twijfel die voor een sec door mij heen was gegaan verdween als een raket. Ik voelde mij sterk en had er veel zin in! 

 

Eenmaal aangekomen kwam ik in een bijzondere setting terecht. Alles was zo mooi gemaakt, ze waren er duidelijk helemaal op voorbereid hoe het voor hun perfect zou zijn. Het bad stond al klaar, dochterlief van bijna 2 liep heel rustig rond alsof er niets aan de hand was, schoonzus zou de zorg over dit kleine lieve meisje op zich nemen en mama lag op het bed in de kamer haar weeen met hulp van papa weg te puffen. Daar stond ik dan, dankbaar dat ik dit mocht meemaken. De verloskundige zei na een half uur dat zij nog een paar huisbezoekjes zou afleggen en dat we contact zouden houden over de voortgang. 

 

De uren hierna waren intens, ik voelde iedere wee met haar mee en beleefde de uren ineens na van mijn eigen bevalling. Ik vond het enorm bijzonder om als buitenstaander de weg die alleen 2 ouders op dat moment kunnen bewandelen, zo in hun eigen wereld gekeerd vast te kunnen leggen. De liefde, de pijn, de woorden, de emoties die twee mensen zo onbeschrijfelijk beleven, prachtig!

 

De bevalling werd er 1 waarop niemand zich had kunnen voorbereiden en waar ik tot het moment van nu iedere sec nog mee bezig ben. Om de privacy scherp te houden zal ik de details achterwege laten. Het prachtige meisje is zonder verloskundige, toch nog onverwachts met deze 2 oersterke fantastische ouders en met enige hulp van mij en schoonzus ter wereld gebracht. In de ene hand een camera, de andere hand als helpende kracht. 

 

Op de weg naar huis leek ik in een andere wereld te verkeren, was dit echt gebeurd of moest ik nog wakker worden? Toen het kwartje gevallen was, was ik zekerder dan ooit tevoren, dit is wat ik wil en wat ik iedere dag zou willen doen. Het pure leven met alle details vastleggen! Alle vooroordelen over het niet begrijpen van een bevalling vast willen leggen zijn volledig verdwenen, hoe prachtig is het om dit prille begin van een nieuw leven en alle emoties eromheen te kunnen herbeleven, of beter gezegd, te kunnen beleven, want het moment van een bevalling maak je niet bewust mee. 

 

Wat een heftige, intense, bijzondere, onbeschrijfelijk mooie ervaring is dit geweest! Ik ga er 300% voor om aanstaande ouders ervan te overtuigen dat dit zoveel waard is. Ik ben met liefde aanwezig bij jullie weg naar een nieuw leven!

 

Liefs Babs